I strive for an architecture that is functional, socially responsible, technologically innovative, and culturally sensitive.

All images are by Britton Chambers unless otherwise noted.

IMG_1420.JPG

Residential

Designed some of New York's most prestigious residences from the Upper West Side to Madison Square Park

Commercial

Designed over a dozen Class-A office buildings throughout the countries of England, India, Japan, and China 

Lima01.jpg

 Transportation

Designed several of the most impactful transportation and sport projects within New York and London

 LaGuardia Central Terminal

KPF Architects  |  Senior Designer  |  2014

The new Central Terminal at LaGuardia is a 1.1 million square foot terminal that incorporates 35 gates, three piers, a concessions and retail promenade, as well as, integrated security screening facility.  It was essential for the building to be seen as the new gateway to New York City.  The design of the project relies on a massive undulating roof that peals up to allow natural light deep into the space.  Careful consideration was paid to the user experience, it was important that upon entering the airport that one easily understands way-finding through light, material, and form.



Goldman Sachs London Headquarters

KPF Architects  |  Senior Designer  |  2012

Goldman Sachs London Headquarters is a 300,000 square meter facility located on Farringdon and Stonecutter.  The building consists of 8 trading floors with a center atrium that protrudes through the entire building. The building is programmatically divided along a north/south circulation corridor that is flanked by numerous public spaces, such as a auditorium, employee lounge, gym, child care, and meeting center.  The building sits on a massive stone plinth which harkens back to the great british bank institutions of the 19th century.  The curtain wall is series of vertical glass shingles that is a modern interoperation of the Georgian bay window.



STSS Building

KPF Architects  |  Junior Designer  |  2010

The Science Teaching and Student Services Center (STSS) is a 80,000 square foot facility that incorporates, advanced learning classrooms (ALCs), student services center, and student lounge.  The five story buildings is located around a dense bar of classrooms facing east towards campus, while the west side of the building is a made up of informal gathering spaces facing the views of downtown and the Mississippi river.  Themes of transparency, translucency, reflection, and refraction were used to inform the formal vocabulary, as well as, the material vocabulary.  



The Belnord

Pembrooke & Ives  |  Senior Designer  |  2015

Located on 86th Street and Amsterdam Avenue, The Belnord is a 13 story full-block building designed in 1908 by Hiss and Weekes.  Its architectural features and decorative elements are of Italian Renaissance style.  Its prevailing highlight is two grand archways that provide entrance to one of New York’s largest inner courtyards and landscaped gardens.


Typical Unit Configuration


212 5th Avenue

Pembrooke & Ives  |  Senior Designer  |  2015

Twenty four stories tall. Powerful verticality. Dignified limestone. All supported by the bones of a steel frame that allows for high ceilings with a minimum of view-interrupting columns. Initially created for commercial use, 212 Fifth Avenue’s sprawling, open floor plans and oversized, light-inviting windows offer an inspiring loft-like, blank slate for residential use.

Given the building’s outstanding dimensions, a great deal of consideration was given to the planning of each residence.  The overarching goal was to harmonize the finest of contemporary living with a traditional method of circulation. Consequently, the stunning foyer serves as a classic focal point from which every room radiates outward.

The public areas - kitchen, dining and living spaces, underscore their transcendent height and width by adopting a loft-like, open floor plan.  The result is a breathtaking, and utterly contemporary, celebration of space and light. Opting for a more classic configuration, the private spaces are kept intentionally separate as an inviting, deeply personal enclave of uplifting proportions.  


Typical Unit CONFIGURATIOn 


Oberoi Mixed Use Project

KPF Architects  |  Senior Designer  |  2011

The Worli Mixed-Use complex is located in Worli, South Mumbai.  The site is situated north of Mumbai’s city center.  Views are maximized towards the west, as the site is approximately 600 meters from the Arabian Sea.  Most of the surrounding buildings are low-rise providing panoramic views from both towers.  The surrounding infrastructure allows the site to be well connected to the rest of Mumbai.



The design of the Worli Mixed-Use complex creates an iconic form unmatched in Worli or Mumbai.  Composed of two towers, a podium mass stretches the length of the site connecting the whole development.  Reacting to the scale of the neighboring Avantha House and Century Bazaar buildings, the 245-meter tower at the north of the site contains office and hotel functions.  To the south, a 375-meter residential tower offers unparalleled views of the sea.

The surrounding context, not only informs, but also inspires the design concept for the Worli Mixed Use development.  Towers are strategically placed to take full advantage of western views while maximizing site coverage.  As there are views to the sea from most vantage points, synergy with water becomes an important concept within the development.  The visual connection to the sea is brought to life on the site by creating pools for every residential unit.  Water features are also provided in many of the public zones.  While maintaining these views, a uniform vocabulary is applied to the exterior walls of the project.  Staggering elements on the facades create a woven appearance which animates the walls.


construction Photos

Residential Plans

 
 

program Diagram

 

 

TGMM Shibaura Project

KPF Architects  |  Senior Designer  |  2014

The TGMM Shibaura Project is a 291,800 square meter mixed-use facility incorporating office, hotel, commercial and recreational functions. Two office towers at 180 meters tall and a 9 story hotel sit atop a retail podium that extends across the entire site. The design and placement allow a significant amount of outdoor green space and supplement it with additional natural elements including water features, trees, and green promenades.



Located in the Shibaura District in the heart of Tokyo, Japan, the project occupies a prominent site in the geography of the city. Shibaura is located East of the Yamanote Line, a major line of transportation throughout Tokyo, and Tokyo Bay. This location is ideal for proximity to downtown Tokyo, while retaining open views toward the Pacific Ocean. The Shibaura District was originally built on man-made land along the canal creating space for warehouses and factories. More recently it has been developed as a “waterfront city” transforming many old factories into residential and commercial space.

The design of the building itself is based on the three concepts of juxtaposition, movement, and framing. Additionally, the project takes inspiration from traditional Japanese elements and incorporates them in a design that is modern yet retains a distinct Japanese identity without resorting to clichés. Harmony with nature is an essential concept in traditional Japanese architecture and is continued in the design of the TGMM Shibaura Project.


Kioicho Building

KPF Architects  |  Senior Designer  |  2013

The Kioicho project is a 227,000 square meter mixed-use facility incorporating office, hotel, residential, commercial and parking functions. A mixed-use tower at 180 meters tall containing office and hotel function and a residential tower of 100 meters tall sit atop a retail podium that cascades down the sloping site. The design and placement preserve significant outdoor green space and supplements it with additional natural elements including water features, trees, and green promenades.



Located in the Kioicho District in the heart of Tokyo, Japan, the project occupies a prominent site in both the history and geography of the city. The site is partially bounded by one of the only remaining portions of the historic outer moat of the imperial palace and features panoramic views to surrounding significant locations including the Imperial Palace, Akasaka Palace, Mount Fuji, Shinjuku City and Tokyo Tower. The site is unquestionably a prime location, being surrounded by parks, gardens, and significant open spaces combined with easy access to infrastructure that allows it to be well connected to the rest of Tokyo. 

The design of the building itself is based on the three concepts of synthesis, harmony and tradition. The Kioicho project merges western and eastern architectural traditions to create a design of synthesis, building on a body of work and design vocabulary fostered by Frank Lloyd Wright and Kenzo Tange. Additionally, the project takes inspiration from traditional Japanese elements and incorporates them in a design that is modern but retains a distinct Japanese identity without resorting to clichés. Harmony with nature is an essential concept in traditional Japanese architecture and is continued in the design of the Kioicho Project.


Construction Photos

program Diagrams

 
 

Sustainable Diagram

 

 

chelsea football stadium feasibility study

KPF Architects  |  Senior Designer  |  2013

KPF was approached by the Chelsea Football Club to initiate a feasibility study on a new 60,000 person stadium to be relocated from Stamford Bridge to the Earls Court borough of London.

Along with the design of the stadium, the study demanded we enhance London’s rail network, create new pedestrian walkways and cycle-ways, increase parkland and greenspace, develop new residential, retail, social centers, as well as, convention and sports facilities.

During the study, it became critical that the stadium have as little impact to the neighboring surroundings as possible, but at the same time, had to serve as a beacon for the club.  We utilized a sloping landscape surface to camouflage the structure from sensitive borough views.  This landscape surface also served as a massive urban park to the residents in the neighborhood.  The stadium's skin is made up of a light triangulated steel tube structure wrapped with a translucent EPDM membrane that can be internally lit up on game day giving the club a “temporary” presence within the urban environment.



Msheireb Downtown Doha Masterplan

KPF Architects  |  Junior Designer  |  2012

Msheireb is the world’s first sustainable downtown regeneration project, that will revive the old commercial district with a new architectural language that is modern, yet inspired by traditional Qatari heritage and architecture – its proportion, simplicity, space, light, layering, ornament and response to climate. Utilizing the latest in sustainable technologies, Msheireb will adhere to the highest standards in green building. The strategic objective of the Msheireb project is to reverse the pattern of development in Doha, which has tended towards isolated land use, reliance on car transportation and energy hungry structures. Msheireb Downtown Doha will become a new social and civic hub in the city center



Island of Memory

Memorial to the Dehumanization and Murder of African Slaves within the United States of America

Graduate Thesis Design  |  2008

This thesis began when I was traveling through Europe studying monuments and memorials of WWII. As I was there I began to notice similarities between the treatment of Jews in 1940’s Europe with the treatment of African slaves in 18th and 19th century America. When I returned home I had hoped to compare the Jewish memorials in Europe to memorials to slavery here in America. However, this was not possible as there was no monument or memorial to slavery in America. My thesis proposal is a to create the first national memorial to slavery that would preserve the memory of a culture for which, for over two hundred years, faced immeasurable oppression, torture and murder.  



We, as Americans and even more as human beings, are responsible for the actions of our past and must make every effort possible to amend or apologize for the actions of our country. Slavery is an issue that pertains to all of humanity and its importance far outweighs any cultural or social difference. African Americans share a different understanding of our history, however slavery is a part of our global history as human beings. It can and should be addressed by all people.

I feel that the greatest power of a memorial is its ability to educate current and future generations of people of man’s inhumanity to man. The lessons learned from this memorial may guide future generations away from the atrocities of the past and promote a more peaceful approach to embracing our differences and understanding our similarities. This memorial will not take away the pain and sorrow endured by slaves. However, my hope is that this project will help in ameliorating one part of a much greater issue. 


BUILDING ELEVATIONS & PLANS

Project Diagrams